Smučarija v Ski Amadé

For the English version, click here 🙂

Zimski vikendi so pri nama rezervirani za vijuganje po belih strminah. Najraje se drživa avstrijskih smučišč, ker so nama blizu (živiva v Avstriji) in ker imajo po navadi izvrstno urejene proge, moderne naprave in okusno hrano na progah. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Prvič sva smučala v največji smučarski regiji v Avstriji Ski Amadé, natančneje v Salzburger Sportwelt, kamor spadajo npr. Zauchensee, Flachau, Wagrain, St, Johann itd.

Kako do Salzburger Sportwelt?

Kot že ime pove se Salzburger Sportwelt nahaja le streljaj iz Salzburga. Z avtom iz Ljubljane potrebujete prb. 2 uri in pol, iz Maribora je okoli 3 ure.

Katera smučišča spadajo zraven?

K Salzburger Sportwelt spadajo Snow Space Salzburg,Zauchensee-Flachauwinkl, Shuttleberg, Radstadt, Filzmoos in Eben im Pongau. Za vsa ta smučišča potrebujete samo 1 karto, torej se lahko dopoldne vozite na enem, popoldne pa na drugem smučišču (v primeru, da imate večdnevno karto). Vse skupaj spada pa pod Ski Amadé, kjer najdete še dodatne 4 smučarske regije: Schladmin-Dachstein, dolina Gastein, Hochkönig in Großarltal.

Prejšnji vikend sva smučala na 3 smučiščih: Snow Space Salzburg (120 km prog), Zauchensee-Flachauwinkl (44 km) in Shuttleberg (40km). 3-dnevna smučarska karta je stala 164 evrov. Dnevna karta pa stane 56 evrov za Snowspace Salzburg, za ostala smučišča pa manj (tudi le 37 evrov za Goldegg).

Snow Space Salzburg je največje med temi tremi, posledično ima tudi največ vstopnih mest. Naprave so moderne: gondole in ogrevane sedežnice, tu in tam se še najde kakšna starejša neogrevana sedežnica. Proge so izredno široke, rdeče in črne proge imajo vedno urejen moder obvoz. Koče na progah so lepo urejene in ponujajo res lepe razglede.
ski amade_blog
ski amade_blog

V petek sva smučala v Zauchenseeju, ker se je na ta dan tudi celotna ženska smučarska karavana mudila na tem smučišču, saj so imele trening smuka. Seveda sva si želela videti našo Ilko. In sva tudi jo, kljub neugodnemu padcu – v videu si lahko ogledate del treninga in kratek klepet z Ilko.
ski amade_blog

Samo smučišče pa naju je popolnoma navdušilo. Čeprav je tu in tam na bolj odročnih delih še kakšno sidro, so pa zato bile proge izjemno dobro pripravljene. Samo ena gondola ali sedežnica povezuje toliko različnih prog, da sva se vsakič lahko peljala po drugi. Tukaj sva našla tudi najprisrčnejšo kočo, ki kot zaščitni znak in najboljšo reklamo nosi poteptan srček na strehi, ki se ga da videti iz gondole. O tem, kaj sva kje jedla in kakšne so cene pa kmalu 😉
ski amade_blog
ski amade_blog
ski amade_blog

Eno dopoldne sva se odpravila tudi na Shuttleberg. Če bi bila freestylerja, bi verjetno odkrila raj – gre namreč za enega večjih  freeride parkov ne le v Avstriji, temveč celo v Evropi. Mojstri skakalnic in valov so izoblikovali več kot 100 izzivov iz snega za različne stopnje znanja. Midva sva se upala podati le na začetniški del, kjer so nama družbo delali otroci. 😀 Pri najinih 30+ mislim, da salte s smučkami več ne bova spravila skupaj.
ski amade blog
ski amade blog
ski amade blog (11 of 12)

Kje spati?

Regija je polna apartmajev in hotelov. Če želite direkten dostop do Snow Space Salzburga, potem se je najbolje nastaniti v Flachau, St.Johann ali Wagrain.
Za Shuttleberg je najbolje spati v Flachauwinklu ali Kleinarlu za direkten dostop.
Če pa želite uživati na smučišču Zauchensee-Flachauwinkl, brez da se morate kam peljati, pa je najbolje spati v Zauchenseeju ali Flachauwinklu.

Midva sva bila nastanjena v Altenmarktu (ki ima prav tako svoje manjše smučišče) in se do omenjenih smučišč vozila. Altenmarkt ima super lokacijo zato, ker je približno v sredini in do nobenega smučišča ni več kot 15 min.

Gasthof Rosner je družinsko voden hotel, ki je bil pred kratkim popolnoma obnovljen. Sobe so prostorne in svetle, hrana pa izredno okusna (kar nekaj izbire za vegetarijance in vegane). Imajo tudi brezplačno parkirišče in pred vrati stoji ski bus.

ski amade_blog
Altenmarkt

Kaj početi?

Seveda je glavna aktivnost v teh krajih smučanje. Na vseh smučiščih imate razne »dodatke«, kot so npr. merilci hitrosti, »skimovie« oz. kratek filmček, kako se peljete po progi, »snowpark« in »funslope« . In seveda je polno foto točk ter na vrhu St. Johanna je razgledni stolp z “daljnogledi”. Vsi ti dodatki so tudi vključeni v ceno karte.ski amade_blog

photo_point(1)

Hermann Maier Tour

Ste vedeli, da iz Flachaua prihaja smučarska legenda Hermann Maier? Ne, ne bom vas poslala v muzej, temveč vas raje povabila na t.i. »Hermann Maier Tour« – turo po smučišču Snow Space Salzburg, ki jo je sestavil Hermann sam in nas popelje po njegovih najljubših kotičkih njegovega brega. Prevozili boste 35 km, naredili 6.704 višinskih metrov in se povzpeli na 1.980 metrov najvišji vrh Top of Snow Space Salzburg od koder boste imeli kraaasen razgled na vse pobeljene vrhove naokoli. Vmes si boste lahko ogledali FIS progo, se fotografirali na različnih foto točkah (vse fotografije in rezultate, kakor tudi statistiko smučarskega dneva si lahko pozneje ogledate in prenesete na svojo napravo prek mobilne aplikacije skiline).

ski amade_blog
Top of Snow Space Salzburg

ski amade_blog

ski amade_blog

Zajtrk v gondoli

V gondoli G-Link Wagrain si lahko privoščite zajtrk 232 metrov nad tlemi. Okrepčali se boste z regionalnimi specialitetami, nato pa z osebnim vodnikom odkrivali bele strmine Snow Space Salzburga.
ski amade_blog

Za še več takšnih posebnih doživetij (pssst v marcu prirejajo kar 3 prireditve za smučarke – »Lady-Skiday«, »4-Berge-Ladies-Tour« in »Ladies Alpine craft festival« – če bi katera šla, naj se mi javi, greva skupaj 😉 ) obiščite spletno stran “Made my day” in si sami oglejte pestro ponudbo.

Sankanje, tek na smučeh, vožnja s konjsko vprego

Vse to in še več lahko tukaj počnete tukaj, vendar sva bila tokrat prekratek čas v teh krajih (oz.sva bila prezaposlena s smučanjem), da bi še kaj od tega sprobala. Nisva pa želela zamuditi sledečega.

Terme Amade

Na smučanju enostavno taakooo paše savna in topel bazen. En večer sva se zato odpravila v Terme Amade. Najin glavi cilj so bile savne, a sva bila prijetno presenečena nad vsemi tobogani, bazenom z valovi in mineralnimi bazeni (za tiste, ki se spoznate na minerale: imajo bazen z ametisti in bazen z roževci). Zunanje panoramske savne so krasne, velike in kot v vseh resnejših savnah so tudi tukaj izvajali razne programe.
ski amade_blog

Uživanje v hrani

Tako v Altenmarktu kot na vseh treh smučiščih sva jedla zelo dobro. Naj omenim, da je ta del znan po odlični hrani in kar nisva mogla verjet, kako je bila hrana servirana na smučišču – kot v kakšni restavraciji. Prav tako sva si v okviru »Uživaške smučarske poti« privoščila posladek v Starchenstadl koči, kjer so razvili poseben desertni krožnik, na katerem so različne sladice. Saj že pol dneva smučate, to si zagotovo lahko privočite 😉
ski amade blog

ski amade_blog

Apres Ski

To je nekaj, kar na avstrijskem smučišču nikakor ne sme manjkati. In naj vam zaupava – tako vročega apres skija še nisva videla. V popolnoma na novo prenovljeni koči Starchenstadl namreč ob vikendih plešejo fletna dekleta na drogu. Vsekakor vredno obiska 😉
ski amade blog

ski amade blog

Družinske počitnice

Sama še sicer nimava otrok, sva pa videla ogromno družin na smučišču. Smučišča imajo kar nekaj prog za najmlajše s tekočimi trakovi, snežnimi vrtiljaki in prisrčnimi maskotami. Ko ne bova več sama, se sem zagotovo se vrnemo za »Mini’s week«, kjer otrokom do 6.leta nudijo tedenski smučarski tečaj, izposojo opreme in 6-dnevno smučarsko karto za samo 120€, če biva s starši 7 dni na tem območju.
Prav tako pa je še posebej poskrbljeno za otroke na smučišču Snow Space, kjer jih pričakuje t.i. »Winter Wonderland«. Gre za zimski park s smučarskimi izzivi, snežnim vrtiljakom in palčkovo hiško, v kateri se je mogoče ogreti. Ob četrtkih pa imajo prav poseben program s pečenjem hrenovk na ognju.
ski amade_blog

Če bere kdo, ki je star 60+: tudi na vas mislijo v Ski Amade – v pred (do 24. 12.) in posezoni (28. 3. – 4. 4. ) vam ponujajo brezplačno 6-dnevno smučarsko karto ob rezervaciji 7 nočitev. Kul, kajne? 😉
ski amade blog

Najin prvi smučarski dopust v Ski Amade je bil krasen. Ne bi si mogla želet boljšega vremena in boljših razmer na smučišču. Ostala nama je še cela četa smučišč, tako da se zagotovo še vrneva.

Tukaj pa je še vlog v angleščini – 3 noči, 4 dni smučanja, 3 smučišča, 1 FIS smukašni trening, 1 padec, ena in edina Ilka Štuhec in njaaam hrana ❤

 

 

 

 


One thought on “Smučarija v Ski Amadé

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s