Najbolj vznemirljiva večerja v Sloveniji

***English below***

Bil je vroč teden  v začetku julija, ko se je zgodilo to,  česar si pred kakim letom nikakor nisva mislila: kupila sva stanovanje. In nekako sva to želela proslaviti … Od znanca, somelierja in sodelavca vinskega posestva Albiana (video o krasnem vikend pobegu na Dolenjskem si oglejte tukaj) sva izvedela, da v njihovih koncih organizirajo t.i. skrito večerjo. Prvič sva slišala za to in takoj je vzbudilo najino pozornost. Odločila sva se, da bo točno to tisto pravo za najino proslavljanje.

Koncept: Kot že samo ime pove, gre za skrivno večerjo – presenečenje je hrana in lokacija. Na njihovi spletni strani lahko ugotovite, kje so načrtovane naslednje skrivne večerje (navadno je navedena regija) in izvedeli boste, kdo bo chef (verjemite, izbirajo vedno najboljše). Online plačate in čakate na dan D. Približno 3 ure pred pričetkom večerje dobite SMS s točno lokacijo, kjer vas ob dogovorjeni uri pričakuje dih jemajoč ambient, izbrana vina in odlična hrana. Pssst, naslednja bo že 21. septembra v Ljubljani. 😉

Kako je bilo pri nama?
Ker sva vedela, da bo večerja na Dolenjskem, sva se na pot odpravila malo prej, saj imava iz Gradca malce več kot 3 ure vožnje. Enkrat sredi poti je prišel SMS z lokacijo: Grad Sevnica. Waaauuu, super, tam še nisva bila.
Prispela sva med prvimi (saj veste, točnost je lepa čednost) in takoj v roko dobila kozarec odličnega vina in predjed, ki je bila tako za oko kot za brbončice prava poslastica. Ostali gostje so postopoma kapljali, spoznala sva prijetnega sevniškega župana, med znanimi obrazi se je pojavila tudi Rebeka Dremelj z družbo. Ko smo bili vsi zbrani, so nas pospremili do dolge mize pod mogočnimi kostanji, osvetljene s pisanimi lampijoni. Na jasi pred gradom pa je scena odsevala čisti hedonizem – žametne blazine oblikovane v gnezda na najmehkejših odejah, obdane z visokimi svečniki. Kot bi stopil v drugi svet.


Čar večerje je tudi to, da če se prijaviš sam oz. s partnerjem, nikogar ne poznaš, koncept pa je zasnovan tako, da vsi obedujejo za eno dolgo mizo brez sedežnega reda. Nasproti naju je sedel par srednjih let iz Ljubljane , s katerima smo v tistih 3 urah razvili res zanimive in globoke pogovore. Tudi to je ena krasna izkušnja, ki jo priporočava vsakomur.
Nato so začele prihajati jedi – prvi, drugi, ne vem kateri že hod. Eden boljši od drugega. In brez skrbi – čeprav sva bila edina vegetarijanca, so odlično poskrbeli za naju. Od odlične italijansko navdihnjene predjedi s suhimi paradižniki, bazilikovim pestom, pinjolami in svežo burato, prek zanimive in edinstvene juhe iz dimljenega sira do glavne jedi, ki so nama jo po vzdihljajih sodeč zavidali tudi mesojedci – pljukanci s tartufi. Vsak hod je seveda spremljalo vrhunsko vino izbranih okoliških vinarn.

A skrivna večerja je skrivala še eno presenečenje – večerno vodenje po gradu Sevnica, kjer nas je v zgodbo ob prasketajočem ognju popeljala grajska vodička. Sprehajali smo se skozi sobane, občudovali bogato okrašene stene in odprtih ust strmeli v izjemna umetniška dela Nika Anikisa, Sevničana in enega najprepoznavnejših slikarjev v svetu umetnosti.

Naenkrat smo se znašli pred grajsko vinsko kletjo. Tam so nam postregli z odlično sladico, ki je bila v bistvu jabolčni zavitek s pridihom jurke, a pripravljena na umetelen način, da mi je bilo prav žal zapičiti vilice v umetnino na krožniku. Med okušanjem sladice in poplakovanjem s še enim odličnim vinom, nas je obiskala poosebljena grofica Matilde, nekdanja lastnica gradu. Vsi smo kar obnemeli ob pogledu na drobno postavo s temnim ogrinjalom in s kapuco zakritim obrazom. Povabila nas je, da spoznamo njenega moža in hčerko. S počasnim korakom smo v četici korakali za njo čez prašne stezice vse do čisto prave kapele. Osvetljena je bila le s svečami. Posedli smo se na klopi in obnemelo poslušali Matildino molitev. Bila je čista tišina, takšna, da bi slišali iglo pasti na tla. Ko je Matilde končala z molitvijo in se poslovila od ljubljenih, je tiho zapustila kapelo, mi pa smo še kar sedeli v tišini. Tak konec je res dal vsakemu od nas možnost dojeti, kako enkraten večer smo imeli čast doživeti. Nekaj trenutkov kasneje so organizatorke prijazno razdelile še spominska darilca – a ste vedeli, da se sevniško jabolko imenuje voščenka? To je bilo namreč lično zavito v darilcu, ki nama je teknilo naslednji dan.

Ker pred tem nisem poznala Skrivnostne večerje, sem se odločila, da to posebno in edinstveno izkušnjo delim z vami. Morda pa je tudi vam do nečesa novega in tako posebnega. Za več informacij pa hop na njihovo spletno stran: www.skrivnavecerja.si

***
Ever heard of the concept of »Secret diner«? No? Let me explain:

You look at their website to find out the date and in which part of Slovenia the next dinner will take place. You book and pay online and then wait for the chosen day. On the day of the event, you’ll get an SMS about 3 hours prior the dinner. You get ready, drive there and you get pampered by excellent food, wine and not to forget the ambience. So, the surprise is the location and the food. Like it? We loved it actually.

And although we are vegetarians, they took good care of us. At the beginning there’s some delicious finger food accompanied with exquisite wine. Then you can look forward to a cold starter (we had dried tomatoes on basilic pesto with fresh burrata), a soup (at our dinner made of smoked cheese), a main course (local made pasta with truffle) and desert (modern style apple pie with Isabella grapes). Every course has a wine pairing with award winning local wines. Because our dinner took place at a mystical castle, we were invited to an evening tour. The whole evening was a true experience and if you would like to try something new, try secret dinner. If you need any help (because of the language, hit us up on our email and we will gladly help). For more info and pictures, visit their website:  www.skrivnavecerja.si


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s