Maldivi, ki si jih lahko privoščiš

DSC_0324

Maldivi so ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za preživljanje medenih tednov in prav zaradi tega tudi ena izmed najdražjih destinacij sploh. A obstaja način kako se  temu izogniti, te zanima?

  1. Letovišča na zasebnih otokih – fensi način

Spanje v letovišču v vili nad vodo in prihod z hidroplanom je drag – to je dejstvo, ki se ga ne da spremeniti. Zakaj? Letovišča so dostopna samo z zasebnim prevozom in ne dovoljujejo drugačnega prihoda. Nekatera cenejša letovišča dovoljujejo prihod v lastni režiji, a niso tako lepa (luksuzna) tako da je morda bolje, da potrošite svoj denar drugje.

maldives (5)

Pri iskanju nastanitev je pomembno vedeti več o davkih na Maldivih. Večina cen še nima vključenega 12% DDV-ja, 11% dodatka za storitev in okoljske takse, ki znaša 6$ na osebo na noč.

Obiskala sva 2 zasebna otočna resorta – Adaaran Prestige Vadoo and Centara Ras Fushi.

maldives (9)

  1. Letovišča na lokalnem otoku – poceni način

Vsak, ki pride na Maldive, bo pristal na letališču Male, od koder se lahko odpeljete z ladjo do mesta za prb. 10 rufij.

Nato nadaljujte pot do katerega od lokalnih otokov. Zakaj lokalnega otoka? Zato, ker na njem živijo domačini in posledično je zagotovo urejen javni prevoz (trajekti za prb. 2$). Odločila sva se za otok Maafushi, ker je blizu glavnega otoka Male. Zaradi ramadana trajekt ni vozil ob torkih (navadno ne vozi le ob petkih), zato sva šla s hitrim čolnom za 20$ na osebo (podjetje iCom). Ugotovila sva, da je ta način mnogo hitrejši, saj smo bili na Maafushiju že po 45 minutah. Na otoku mrgoli različnih nastanitev. Midva sva stanovala v The Holiday Lodge za 38$ na noč z zajtrkom za 2 osebi. Obstaja tudi kar nekaj cenejših pa tudi dražjih nastanitev. Pobrskajte po internetu, vendar bodite previdni pri davkih.

maldives (1)

Glavni razlog za izbiro cenejše nastanitve je dejstvo, da sva si zdaj lahko privoščila več drugih aktivnosti: potapljanje, snorklanje in obiskala sva privatne resorte.

Ne pozabite, da so Maldivi muslimanska država. To ne pomeni nič na privatnih otokih, na lokalnih pa je malce drugače – kopanje v bikinkah je dovoljeno le na točno določeni plaži in na splošno se morajo ženske na otoku primerno obleči. Aja, in alkohola ni. Našla sva le ingverjevo pivo.

 

Plaža “Bikini”, kot se imenuje plaža za turiste na Maafushiju, je čist’ ok. V času najinega obiska so jo ravno širili. Prav tako sva bila na Maldivih med deževnim obdobjem, zato je bilo morje precej valovito, drugače lahko zagotovo brez težav snorkljate kar s te plaže.

maldives (6)
Kokos si lahko privoščite kar na plaži

Potapljanje

Na Maafushiju lahko najdete potapljaške centre z dobro opremo, v redu ladjami in super prijaznimi inštruktorji. Šla sva na 4 potope. Za vsakega sva plačala 30$ (oprema vključena). Podvodni svet je res dih jemajoč, morda sva pogrešala malce barvitosti, vendar območje se bojuje z beljenjem koral, ki je postalo že vidno na vseh koralnih grebenih po svetu.

DCIM279GOPROG2408137.
Potapljanje

Snorklanje in peščene sipine sredi morja

Vseeno je, kateri atol boste izbrali, vsepovsod vam bodo ponudili izlet na peščeno sipino obdano z morjem. Navadno je dostop možen le ob oseki, vendar ko boste enkrat tam, ne boste mogli zapreti ust. Najin izlet je imel vključena tudi dva postanka za snorklanje, pijačo in prigrizke. Cena: 30$ na osebo.

 

maldives (5)

 

Dirka rakcev

Ob večerih (navadno 1x tedensko) domačini organizirajo dirko rakcev. Na tla v pesek narišejo dva kroga – enega velikega in enega manjšega znotraj velikega. Vsak udeleženec dobi rakca s številko na hišici. Nato nekaj rakcev zberejo in jih dajo v sredino manjšega kroga. Njihovi „lastniki“ stojijo zunaj velikega kroga in navijajo za svojega rakca. Zmagovalec je tisti rakec, ki prvi pride do roba malega kroga. S tem se uvrsti v nadaljnje potovanje. Udeležba je brezplačna in domačini so bili res super prijazni.

maldives (6)

DSC_0584
Zvezda večera

Obisk privatnega otoka

To je trik, kako uživati maldivski luksuz brez da bi zapravili gore denarja za drage resorte. Iz Maafushija lahko  obiščete 5–6 resortov v različnih cenovnih razredih.

Midva sva se odločila za Adaaran Prestige Vadoo in Centara Ras Fushi.

maldives (21)

Za radovedne:

Tukaj sva naredila primerjavo cen za bivanje na privatnem otoku in na lokalnem otoku.


One thought on “Maldivi, ki si jih lahko privoščiš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s