Varnostni ukrepi v Benetkah po karanteni

Pretekli vikend sva se odločila, da greva v Italijo prvič po karanteni. Opazovala sva statistike, bila pozorna pri izbiri namestitve in s seboj seveda vzela tudi maske (hvala Helen) ter razkužilo. V tem članku vas želim seznaniti s trenutnimi razmerami v Benetkah, v enem izmed najbolj turističnih krajev v Italiji, če se slučajno tudi vi želite tja odpraviti v kratkem.

1.Vstop v Italijo

Za slovenske državljane in vse, ki prebivajo v Sloveniji, trenutno ni nobenih omejitev za vstop v Italijo (23.6.2020). Torej je bil prestop meje popolnoma brez zapletov. Na italijanski strani sploh ni bilo nobene kontrole. Mejo sva prečkala pri Novi Gorici (Vrtojba). Ob povratku so nama slovenski policisti samo pomahali, da naj nadaljujeva z vožnjo.

2.Javni prevoz

V Benetkah sva uporabljala javni prevoz. Avto sva pustila v Mestrah, se z avtobusom zapeljala v Benetke, kjer sva uporabljala vaporetto (vodni avtobus) za premikanje med otoki. Na avtobusih in vaporettu je obvezna uporaba mask, na vaporettu je vedno bilo tudi razkužilo. Označeni so bili tudi sedeži na katerih ni bilo dovoljeno sedeti, bilo jih je približno polovica. V času konic je bilo na avtobusih mnogo ljudi, tisti, ki so morali stati  niso mogli vedno upoštevati varne razdalje, ker ni bilo prostora. Delavci so potnike preštevali (predvsem na vaporettu) in nikoli ni bilo takšne gneče kot pC (pred Corono).
venezia_safety

3.Restavracije

Mnoge restavracije so že odprte. Ob vstopu morate nositi masko, ko pa sedete, si masko lahko snamete. Natakarji so vsi nosili maske in nekateri tudi rokavice. Če sedite zunaj, maske ne potrebujete. Ob vsakem vhodu je bilo na voljo razkužilo.

4.Hoteli

Tudi veliko hotelov je že odprtih. Odločila sva se za manjši penzion s tremi sobami. Check in in check out je bil brez stika z osebjem (koda na vhodnih vratih, ključi v omarici z individualno kodo) tako da osebja tam sploh nisva videla. Na vsakem vhodu v hotel je bilo na voljo razkužilo. Žal pa nekateri hoteli krize niso preživeli in so še vedno zaprti.
venezia_safety

5.Trgovine

Večina trgovin je odprtih. Ob vstopu morate nositi masko in tudi vsi zaposleni so nosili maske. Trgovine s spominki in klasične turistične trgovine so odprte, nekatere so imele tudi visoke popuste.
venezia_safety

6.Muzeji

Mnogo muzejev je trenutno zastonj (Čipkarski muzej na Buranu, muzej stekla na Muranu), vstopnina v Doževo palačo pa je znižana (14€) in trenutno odprta samo ob vikendih. Katedrala Sv. Marka je ob najinem obisku še bila zaprta. Vstopnice za Doževo palačo sva kupila prek interneta z določenim časom vstopa, a sva kljub temu morala čakati 40 minut. Pred vstopom vsem obiskovalcem merijo telesno temperaturo, v vsaki sobi je razkužilo in v vsaki sobi je naenkrat lahko samo določeno število ljudi, tako da je vsakih nekaj minut bilo potrebno malo počakati. Tudi smer gibanja je enosmerna, da ohranjajo pregled nad številom ljudi.
venezia_safety
venezia_safety (8 of 9)

7.Javni prostori

Na odprtih javnih prostorih maske niso obvezne, a videla sva veliko ljudi, ki so jih uporabljali. Ljudje so skušali ohranjati razdaljo. Trenutno je v Benetkah veliko manj ljudi kot po navadi, tako da ni gneče.
venezia_safety

8.Ljudje

Nikoli se v Benetkah še nisva počutila tako dobrodošla. Lokalni prebivalci so pozdravljali, v trgovinah so dejansko imeli čas za kratek klepet. Vozniki gondol so bili pripravljeni znižati ceno, natakarji so bili izjemno sproščeni in prijazni.

 

Pred odhodom sva premišljevala, če je pametno iti v Italijo tako kmalu po ali celo med pandemijo. Nato sva se odločila, da če upoštevava vse ukrepe in sva previdna je vseeno kje sva: ali v Sloveniji, Avstriji ali Italiji. Tako sva se odločila, da greva. Če sva odkrita, bilo je super. Benetke sva spoznala tako kot še nikoli, v taki posebni nepoznano lepi luči. ❤

V naslednijh dneh bom objavila tudi nasvete kje pustiti avto, kaj si pogledati itd. in seveda fotografije praznih Benetk. Pridite kaj pogledat 😉


One thought on “Varnostni ukrepi v Benetkah po karanteni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s