Južna avstrijska Štajerska – ideje za vikend izlet

For the english version click here // Za blog v angleščini klikni tukaj 😉

Štajerska je zgodovinska regija, ki sega čez današnje državne meje. Tako najdemo Štajersko v Avstriji, kakor tudi v Sloveniji. In v obeh državah jo zaznamujejo odprti, gostoljubni ljudje, zeleni griči in v obeh je drugo največje mesto ravno v teh regijah – na severu Gradec, čez mejo na jugu pa Maribor. In obe mesti lahko imenujem moj dom 😊 Čeprav mi je južno bolj pri srcu 😉

Torej, kaj obiskati na južnem avstrijskem Štajerskem?

1.Vinska cesta

Vinska cesta je zelo priljubljena izletniška destinacija predvsem ob vikendih. Cesta se vije med urejenimi vinogradi, pohodne poti so urejene od enega vinotoča do drugega (v nemščini se imenujejo Buschenschank), vmes prestopimo državno mejo, brez da bi to sploh vedeli (razen morda zdaj v korona časih, ko se najdejo tudi kontrole in zaprte meje). V vinotočih ponujajo domače mesnine na ličnih lesenih deskah, okrašene z okusno zelenjavo in cvetočo krešo. Nikakor pa ne zamudite solate iz velikega rjavega fižola “Käferbohnen”, ki jo pošteno zalijejo z lokalnim bučnim oljem.

2.Ehrenhausen

Tako mala vas, a tako slikovita, da nama je ob prvem obisku kar malce zastal dih, ko sva se pripeljala izza ovinka v center. Na levi najprej veličastna Marijina cerkev iz 18. stoletja, zraven občinska zgradba, na griču pa sinje moder mavzolej iz 16. stoletja in stara graščina. Parkirala sva avto in se sprehodila po majhnem centru, si privoščila sladoled, ki je bil postrežen v najlepšem kornetu daleč naokoli. Iz mavzoleja imate res lep razgled naokoli, tako sva na drugi strani odkrila še en rumen dvorec. Seveda so naju noge urno odnesle še tja – našla sva grad Georgi. Ugotovila sva, da gre za poročno lokacijo, možno pa je tukaj tudi prespati.

3.Vodni stolp Weinleiten oz. “Wasserturm Wenleiten”

Ko sva občudovala razglede z ehrenhausenskega mavzoleja sva opazila tudi stolp na bližnjem griču. Tja sva se odpeljala in našla res lep lesen stolp, ki je bil celo odprt. Povzpela sva se na vrh, kjer naju je čakalo prijetno presenečenje – prozoren balkon. Stolp nudi 360 razgled po okoliških gričih, zraven pa je velika lesena zgradba, ki služi kot vodni rezervoar. Prosto dostopna so tudi navodila za mobilno aplikacijo, ki nudi vpogled, kako voda potuje po našem planetu.

4. Motorikpark Gamlitz

Največji „motorikpark“ v Evropi je brezplačno dostopen obiskovalcem, le parkirnino je treba plačati. Nudi 41 postaj za urjenje motorike, kondicije in koordinacije, prav tako se je zraven možno osvežiti v kopalnem jezeru. Zraven je urejeno parkirišče za avtodome, psi pa žal niso dovoljeni. Parkirnina stane 1,5€ na uro.

5. Gamlitz

Staro mestno jedro v Gamlitzu je vseeno večje kot v Ehrenhausnu, a ni tako strjeno. V strogem centru pa sva opazila lepo renovirane starejše zgradbe, kužno znamenje in kot vsepovsod osrednjo cerkev. Najbolj naju je zanimal grad, ki ima korenine že v 1111. Danes se da v njem prespati, priljubljen je kot poročna lokacija, v notranjem dvorišču pa lahko tudi kaj okusnega pojeste ali si privoščite kozarec lokalnega vina.

6. Špičnik in srce v vinogradih

Ok, ok, to je res na slovenski strani, a ker se ta regija tako prepleta in ker je pogled na to srce res nekaj posebnega, zakaj ne bi vključili še tega?! Najlažje je parkirati pri turistični kmetiji Dreisiebner (a pozor, jih je več, tudi na avstrijski strani se ne čudite, ko boste zagledali ta priimek), se sprehoditi skozi njihovo dvorišče in že se bo začelo odpirati srce pod hribom. Na poti nazaj pa le spijte kak kozarec vina ali njihovega dobrega domačega soka ali se posladkajte s kakšno sladico.

7. Mejna miza

Točno na meji med Slovenijo in Avstrijo stoji miza, kjer lahko posedite, pomalicate ali le uživate v razgledih po z vinogradi posejanih gričih. Ob obisku nama je bilo kar malce hudo, saj sva bila tukaj v času, ko je državna meja zaradi korone prehodna le s karantenami na obeh straneh. Želela sva si domov k domačim, a zaradi teh ukrepov to ni šlo. Praktično sva stala v Sloveniji, a hkrati nisva smela naprej.

8. Največji grozd na svetu

Ja, prav ste prebrali 😉 V občini Leutschach so postavili največji grozd na svetu, ki je vpisan tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Gre za 5 metrov veliko umetniško skulpturo polno simbolike: 366 perl za dneve v letu, 52 ostalih enot (v podobi 50 listov, peclja in grozda) za število tednov v letu, od tega 31 malih listov za dneve v enem mesecu, 12 srednje velikih listov za mesece v enem letu in 7 velikih listov za dneve v tednu. Zraven najdete tudi certifikat iz Guinessove knjige rekordov. Čeprav sva pričakovala lep razgled, je le ta omejen bolj ali manj le na vzhod in sever, saj je na jugu visoka živa meja, ki zastira pogled.

9. Največji klopotec na svetu

Očitno imajo v Lutschach radi vse največje.  Tako so postavili tudi največji klopotec na svetu, iz nekega čudnega razloga na parkirišče nakupovalnega središča. Ob najinem obisku je stal le orjaški betonski drog, ki klopotec drži. Sam klopotec naj bi bil težak 25 ton, še vedno pa čakajo, ali bodo sprejeti v Guinessovo knjigo rekordov.

Ne, to ni največji klopotec, je pa lep primerek tradicionalnega klopotca.

10. Obisk kakega vinotoča ali turistične kmetije

Kot že omenjeno pri 1. točki, je v teh krajih greh, če se ne bi ustavili pri kakšnem vinotoču ali turistični kmetiji. Naj vas opozorim, da imajo Avstrijci raje suha, malce kiselkasta in sveža vina, v tem vinorodnem območju so avtohtone predvsem bele sorte Sauvignon Blanc, muškat, burgundec. Dobra novica za vse vegetarijance – marsikje se dobi tudi dobro vegi ponudbo (zelenjavni krožniki, zelenjavni namazi, odlični (drožasti) domači kruhi …). Za vegane (in seveda vse ostale) pa so se posebej potrudili v Bioweingut Otto Knaus – ponujajo 3 t.i. “Bretljause” torej obložene lesene deske: prva je tradicionalna z mesninami, druga za vegetarijance in tretja za vegane. Odločila sva se poskusiti vegansko, ker naju je zanimalo, kaj bodo postregli. In prijetno so presenetili z obilico sveže in vložene zenjave, sadnjem, popečenimi bučkami, namazi iz koruze, fižola, okusni sveži kalčki in dva popečena polpeta. Zraven seveda ni smela manjkati solata iz “Käferbohnen” oz. velikega rjavega fižola. Cene? Glede na to, da je pri njih vse bio, so se nama zdele primerne: vse deske stanejo 9,50€, solata je bila 5,50€.

Poseben namig posebej za jesen

Jesen je čas trgatev – prvo grozdje je že pobrano, sprešano in je tudi že zavrelo. Vsepovsod boste našli mošt (rdeč in bel), iščite le napis »Sturm«, tako se namreč tukaj imenuje. Zraven pa seveda ne smejo manjkati pečeni kostanji.

Kostanji 3,50€, mošt 3€

Vse te znamenoti najdete na levi strani avtoceste Maribor – Gradec. Izberete lahko prvi izvoz in na krožišču zapeljete ravno (oz. drugi izvoz), lahko pa se zapeljete po avtocesti do tretjega izvoza Vogau-Straß in v nekaj minutah pridete do Ehrenhausna. Nato lahko sledite zgornjim namigom v tem vrstnem redu (z izjemo zadnje točke, to si izberite sami 😉 ).
Če nimate avstrijske vinjete (za ta kratek odsek se vam je tudi ne splača kupovati), pojdite na stri mejni prehod Šentilj, vendar pozor – zaradi trenutnih razmer je na tem mejnem prehodu dovoljeno prečkanje le slovenskim in avstrijskim državljanom. Nato takoj na prvem krožišču za mejo izberite tretji izvoz in v le nekaj minutah vas bodo pozdravili prvi vinogradi.

Uživajte ❤


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s