Najini najljubši adventni sejmi v Gradcu

Veliko krivico bi naredila Gradcu, če tukaj ne bi predstavila tudi mesta, v katerem živiva. Vendar se mi zdi, da je to, kar imamo stalno na dosegu roke, večkrat prezrto in necenjeno. A ne tokrat; najin Gradec res ni pompozno okrašen kot Zagreb in nima toliko sejmov kot Dunaj, ima pa krasno in okusno okrasitev, vse sejme lahko obiščete peš medtem ko si ogledujete mesto in njegove znamenitosti.

No pa začnimo.

Boste prispeli z avtom? Potem je dobro vedeti, da je v centru parkiranje kar drago: modra cona stane 6€ za 3 ure (kar je maksimum, ki ga lahko vplačate) in plačilo je potrebno do 20:00. Zelena cona je malce oddaljena od centra in je tudi malo cenejša. Relativno blizu centra je Citypark nakupovalno središče, ki nudi prvi 2 uri zastonj parkiranje, nadaljnje ure pa 1,20€ – za 4 brezplačne ure parkiranja potrebujete njihovo kartico, ki pa si jo lahko brezplačno priskrbite na info točki. Gradec ima nekaj P+R priložnosti. Dobra novica za vse, ki nameravate obiskati Gradec za vikend pa je, da je v soboto parkirnina le do 13:00, v nedeljo je zastonj. Več info o parkiranju v Gradcu tukaj.

Tramvaj in bus
Vsi tramvaji in avtobusi vozijo ob adventnih sobotah brezplačno. Zato ni slaba ideja, da avto pustite na obrobju in se v center odpeljete brez skrbi. To velja za 30. november, 7., 14. in 21. december.
Prav tako je dobro vedeti, da ob vseh petkih v decembru (in pozneje tudi v januarju in februarju) navadna enourna karta velja kot dnevna karta (torej se lahko za 2,40€ vozite cel dan).

Hrana in pijača
Na vseh sejmih dobite tople napitke in tudi kaj za pod zob. Kuhano vino stane okoli 3€, razni punči (z oranžo, z gozdnimi sadeži ipd.) pa med 3,60-4,50€. Vsepovsod tudi zaračunajo kavcijo za lonček, ta znaša med 2-4€, na Schlossbergu celo 5€.
Na sejmih dobite vaflje, palačinke, preste velikanke z različnimi nadevi (sir, mak, pica …), različne knedle, hrenovke ipd. Cene se gibljejo med 3-6€. Če želite pojest na toplem in po možnosti sedet, vam lahko zaupava najini najljubši restavraciji v mestu, ki pa nimata veze z adventnimi sejmi. Če želite odlične (veganske) burgerje, zavijte v Swing kitchen (menu tukaj), če pa se vam lušta cel menu (juha, glavna jed sladica) pa je Erde odličen naslov (dnevni menu 8,70€, vedno na razpolago 2, klik za menu). Mesojedci: za rebrca in mastne burgerje je tudi Rox zanimiv, različne pice, tradicionalne “Spetzle”, toaste ipd. pa dobite v lokalih, kjer si sestavine izbere sami – to je npr. Continuum, Sägewerk, Area 5 (te sem probala in so ok) Več teh lokalov lahko najdete tukaj: Bausatzlokale

Najini štirje najljubši adventni sejmi

Schlossberg

Visoko nad vrvežem graških sejmov se skriva razmeroma majhen ampak poseben sejem na edinstveni lokaciji z lokalno hrano, lokalno glasbo in ročnimi izdelki. Tukaj lahko pošljete pismo Božičku (ali kot pravijo Avstrijci »Christkindl« oz. Jezušček) in si ogledate prekrasni božično razstavo v osem kotnem stolpu, v katerem zvoni Liesl. V primeru slabega vremena ima sejen tudi streho v t.i.Kassematten. Na Schlossberg se lahko sprehodite po stopnicah ali na drugi strani po poti, ki vodi iz trga Kamerlita, lahko se zapeljete z zobato železnico (velja karta za javni prevoz) ali z dvigalom. Vendar pozor – ta sejem je odprt le ob petkih sobotah in nedeljah.
graz_blog

graz_blog

Franziskanerviertel / Predel okoli cerkve Sv. Fračiška

Ta adventni sejem je najstarejši v mestu. Izmenjujejo se stojnice s hrano in pijačo s stojnicami, ki ponujajo okraske in spominke. Na tem sejmu sva tudi našla najcenejše kuhani vino za 2,90€. Od glavnega trga je oddaljen le nekaj minut hoje skozi ozke prehode med hišami, zato ga nikar ne prezrite. Tukaj tudi dobite okusne preste velikanke, kürtoše (trdelnik) in pri Azijcu lahko pojeste ugodne pražene nudle, riž ali suši.
graz_blog

Joanneumsvirtel

Še en po mojem okusu precej moderen sejem, ki sva ga odkrila pred kratkim. Ambient je res lep, če imate srečo, lahko celo sedete, če pa iščete posebna ročno narejena darila pa jih ponujajo v okviru graškega »ARTvent markta«.
graz blog
graz blog

Paradeishof

Za na konec pa sem pustila najin najljubši sejem, ki je prefinjeno skrit v notranje dvorišče za znano nakupovalno hišo Kastner. Gre za še en sejem, kjer se boste lahko okrepčali s hrano in predvsem (toplo) pijačo. Pogosto je na delu tudi DJ, tako da verjetno ne rabim posebej poudarjat, da je ta sejem namenjen predvsem mladim in mladim po srcu 😉

graz blog
graz_blog

Če naju želite srečati na kuhančku, bova na enem izmed teh zgornjih. Seveda pa Gradec ponuja še več sejmov, ki so vredni ogleda:

 

Hauptplatz / Glavni trg

Ta sejem je navadno najbolj obiskan, zato je tudi navadno tu največja gužva. Na mestni hiši boste lahko občudovali interaktivno projekcijo, na desni strani pred mestno hišo je manjši vrtiljak, pred veliko smreko pa so nanizane stojnice s kuhanim vinom, prigrizki in okraski.
Manjši namig: skoraj pred vhodom v mestno hišo, vendar še v vrvežu adventnega sejma je postavljen steklen paviljon s svečami nad katerimi se vrtijo pozlačeni okraski. Izgleda res pravljično.
graz blog

Am Eisernen Tor

Na tem trgu, ki leži prav ab vstopu v graško peš cono, če pridete iz smeri Jakominiplatz (Trg Jakomini, eno glavnih vozlišč za avtobuse in tramvaje), najdete le stojnice s hrano in pijačo. Posebnost tega sejma pa je v dobrodelnosti – vsi ponudniki tukaj so del dobrodelnih organizacij ali pa le tem donirajo del dobička. Med stojnicami stojijo veliki umetniški angeli, sejem pa lahko prepoznate tudi po velikem Marijinem spomeniku.
graz_blog
graz_blog

Otroški advent  na Neutorgasse

Vrtiljak, avtomobilčki in veliko kolo obljubljajo zabavo za najmlajše. Prav tako se tukaj lahko posladkate s sladkorno peno in palačinkami. Za odrasle pa se seveda najde kuhanček.
graz_blog

graz_blog
Pogled na otroški advent, ki ga najdete pred Frančiškansko cerkvijo. Na levi je most s ključavnicami.

Südtirolerplatz

To je eden izmed redkih sejmov na desnem bregu Mure. Nahaja se zraven galerije moderne umetnosti, ki je nikakor ne morete spregledati. Na tem sejmu je večina stojnic posvečena hrani in pijači, izkoristili pa boste lahko tudi stare praznično okrašene sani in se na njih fotografirali. Poglejte tudi v stojnico, kjer prodajajo sladke marone – gospod jo je okrasil res praznično.
graz_blog

Mariahilferplatz

Trg ob cerkvi Marije pomagaj se je še lani bohotilo krasno svetleče  kolo okoli katerega so bile razporejene stojnice s hrano in pijačo. Letos pa so kolo le projicirali na cerkev, stojnice pa so vseeno ostale. V sredino trga so zato postavili osvetljen pavilijon na katerem se da plesat, stojnice pa ponujajo precej alternarivno ponudbo. Moram rečt, da mi je letošnji sejem tukaj šrecej všeč 😉
graz_blog
graz_blog

Karmeliterplatz

Ta trg je namenjen otrokom z raznimi delavnicami, občasnimi obiski klovnov in drugih zabavljačev, največ prostora pa zavzema veliko drsališče, kjer se lahko malce razgibate. Zvečer se praznično drsališče spremeni v divji hokej.
graz_blog

Färbeplatz

Na tem trgu boste našli prav posebna in unikatna darila – razstavljajo umetniki in oblikovalci, ki ponosno pokažejo in prodajo svoje izdelke.
graz_blog

Mehlplatz

Tukaj znova prevladujejo stojnice, kjer lahko kaj kupite. Posebnost tega sejma pa so stojnice same, saj so oblikovane drugače kot vse ostale – dost bolj moderno. Poznane so kot »designer«-stojnice.
graz blog

Glockenspielplatz

Le nekaj korakov od Mehlplatza je ta trg, kjer pod znano uro kraljujejo stojnice s štajerskimi dobrotami. Moto tega sejma je »štajerki advent«, kar se odseva tudi na ponudbi.
graz blog
graz blog

 

Omeniti pa moram še nekaj stvari, ki so res vredne ogleda:

Ledene jaslice

To je verjetno znamenitost, po kateri je Gradec še posebej znan v decembru. Ogled ledenih jaslic je brezplačen, najdete pa jih v notranjem dvorišču Deželne hiše (v google map vpišite Landhaus) med Herrengasse in Schniedgasse.
graz blog
graz blog

Krippenweg

Na to ulico boste prav tako zavili iz Herrengasse in brez skrbi, ne boste je zgrešili, ker je res dobro vidna. Ulica je krasno okrašena in posebnost je tudi rdeča preproga, po kateri se boste lahko sprehodili. Bodite pozorni na napis »Krippenweg«. Na koncu ulice zavijte levo in prišli boste do štajerskega adventa na Glockenspielplatz.
graz blog

Herrengasse

Če sem že toliko omenjala to ulico, jo seveda moram tudi predstaviti – to je glavna ulica skozi graško peš cono, kjer vozijo vsi tramvaji (ki jih v Gradcu imenujemo bim), ki pa je v adventnem času še posebej lepo okrašena. Po celi ulici visijo okrašene smreke in če jim sledite, vas bodo pripeljale točno na glavni trg.
graz_blog

Adventni tramvaj (Adventbim)

Adventni tramvaj v Gradcu vozi brezplačno. Vožnja traja 30 minut, vstopite pa lahko na sledečih trgih: »Jakominiplatz«, »Hauptplatz« in »Südtirolerplatz«. Tramvaj vozi od 22. 11. – 24. 12.  od petka do nedelje od 16:00 do 20:00. Izjema je le 1.12., ko ta tramvaj ni vozil.

Pisarna za božične pesmi

Ja, prav ste prebrali, v Gradcu dejansko od 29. 11. do 21. 12. deluje pisarna, v kateri hranijo okoli 30.000 božičnih besedil; to so pesmi, recitacije, igre itd.

Murinsel / Otok na Muri

To umetniško delo so postavili, ko je bil Gradec evropska prestolnica kulture. Čez otok se lahko sprehodite, občudujete okrašene smreke, lahko pa si privoščite tudi topel naptek in se v notranjem baru ogrejete.
graz_blog

Za sprehod skozi vse te sejme sva pripravila kratek »peš vodič« s karto.

 


2 thoughts on “Najini najljubši adventni sejmi v Gradcu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s