Rad bi potoval/a, a kam?

Končno ti je uspelo prihraniti nekaj denarja in odščipniti nekaj časa, ki ga hočeš porabiti za nekaj novega, nematerialnega. Hočeš nekaj drugačnega, rad bi videl, raziskoval, občutil in se učil. Rad bi potoval, samostojno.  Rad bi vstal, ko se ti zahoče, naredil toliko selfijev pred Eifflovim stolpom kolikor hočeš in nočeš početi vsega kar počne cela skupina.

Odrasla sva v generaciji, kjer je potovanje pomenilo poln avto (po možnosti Zastavo) na poti na poletne počitnice na Hrvaško obalo.  Ko sva postajala starejša so se obzorja začela širiti. Pričela sva potovati in se od takrat nisva ustavila. Bi tudi ti rad obiskal novo državo, a ne veš točno katero izbrati za prvič?

Tukaj je seznam po najinem izboru in iz lastnih izkušenj najprimernejših držav  za  začetnike/devičnike samostojnega potovanja. Odločila sva se za 6 parametrov: varnost, cene, hrana, aktivnosti na prostem, prevoz in nakupovanje.

 1. Tajska

Verjetno najpriljubljenejša destinacija za prve lastne popotniške izkušnje. Midva jo rada poimenujeva popotniški vrtec.  🙂 Ok, zelo je enostavna za potovanje, vendar zakaj je tako popularna? Zaradi hrane? Nizkih cen? Plaž? Eksotičnosti? Kulture? Odgovor na vseh 5 vprašanj je pritrdilen.

THAILAND
THAILAND

Dejstva, ki govorijo v prid Tajski:

 • Varnost; Tajska je še vedno dokaj varna država (dokler uporabljaš zdravo kmečko pamet). Na Tajskem sva bila že 5x in se nikoli nisva počutila ogroženo (trkava po lesu :)).
 • Cene: Za »Farange« (kot nas imenujejo), je Tajska denarnici zelo prijazna. Backpacking turizem se meša z butičnim in visokim turizmom, a ponudbe je za vse še vedno ogromno.
 • Hrana; Če je potrebno kaj posebej izspostaviti, je to hrana. Tajska kuhinja je polna okusov (Tom Yami, Pad Thai; curryi), vendar se je potrebno navaditi na začinjenost.
 • Aktivnosti na prostem; vseeno je, če si želiš samo poležavati na plaži ali pa si bolj adrenalinske narave, Tajska ima za vsakogar nekaj. Tajske plaže so izjemne! Majhen namig: zahodna obala polotoka se ponaša z lepšimi plažami (lepši pesek, čistejše morje), a je vreme v Tajskem zalivu bolj stabilno in ni tako namočeno z monsunskimi padavinami. Država je tudi znana po trekingih po džungli, predvsem na severu.
 • Prevoz; Potovanje po Tajski je zelo enostavno, a prevozna sredstva se močno razlikujejo v varnosti in kvaliteti. Privatna podjetja ponavadi kombije in avtobuse napolnijo do skrajnosti in po najinih izkušnjah tudi vozijo izjemno hitro in nevarno. Javni prevoz poteka gladko, zato se ga splača uporabljati. Airasia ponuja poceni letalske prevoze, če si le potovanje malo pripraviš in veš, kdaj se moraš seliti. Vlaki so poceni in udobni, zelo priljubljeni so nočni vlaki v Chiang Mai in do meje z Laosom.
 • Nakupovanje: Tajska je nakupovalna meka – ponuja vse od poceni nakupovalnih centrov »na debelo« do dragih znamk. Simonin nasvet: na koncu potovanja si pustite vsaj en dan za nakupovanje v BKK.

 

 1. Avstralija

Gre za celino, kjer živijo vsa najbolj strupena bitja. Je dežela/kontinent daleč proč, ki pa lahko ogromno ponudi.

travel-16

 • Varnost; Ni potrebno izgubljati besed. Moto Avstralcev: »No worries.« Pazite samo na vse strupene plazeče stvari. 🙂
 • Cene; To je razlog zakaj je Avstralija na drugem mestu. Po vseh ostalih kriterijih in po najini subjektivni oceni številka 1 (ok, razen pri hrani, kjer se ne znava odločit med tajsko in japonsko kuhinjo), a cene so jo postavile na drugo mesto. Avstralija je draga, a se ob vsem, kar se tam doživi, tudi to hitro pozabi.
 • Hrana; zelo podobna evropski, a ker je Avstralija država priseljencev, se da dobiti skoraj vse. A spet so tu cene, ki so tudi pri hrani visoke. Najbolje je najti nastanitev, kjer lahko kuhate sami.
 • Aktivnosti na prostem; Zaradi svoje velikosti je v Avstraliji mogoče početi ogromno stvari. Česar pa nikakor ne smete zamuditi: snorkljanja/potapljanja ob Velikem Koralnem grebenu, ter deskanja na vodi.
 • Prevoz; letenje je dobra rešitev, saj je Avstralija res ogromna. Najem oziroma nakup avta je tudi pogosta praksa, a najin obisk je sovpadal z novim letom in astronomskimi cenami. Avtobus za premik med mesti sva uporabila samo enkrat in bila razočarana. Bilo je natrpano, malo prostora za noge (res pa je, da sva zdaj razvajena z južnoameriškimi avtobusi).
 • Nakupovanje: večina kul surferskih znamk je avstralskih, zato so tudi cene temu primerne (imajo pa seveda tudi outlete). Glejte, da ne boste preveč zapravile 😉

 

 1. Japonska

Japonska je brez dvoma poskrbela za najbolj pristno izkušnjo. Raznolikost, odlična hrana in prijazni ljudje naredijo Japonsko idealno za popotnike-začetnike.

travel-27

 • Varnost; Dejstvo, da o varnosti niti nisva razmišljala, pove veliko. Japonska je država, ki temelji na spoštovanju in vljudnosti, tako da ste na varnem.
 • Cene; Japonska ni kot ostale države Jugovzhodne Azije, tako da so cene malce višje, a vseeno ne tako visoke kot v Avstraliji. Vseeno pa je mogoče dobiti spodoben obrok za 10€, kar včasih v Evropi ni mogoče.
 • Hrana; Vsaka država se ti vtisne v spomin z nečim edinstvenim. Pri Japonski je to (poleg vlakov) definitvno hrana. Sushi, tempure, noodli, do smrtonosnega fuga vas bodo (vsaj naju so) zasvojili. Navajenost na azijsko hrano (predvsem ogromno riža) pri tem pomaga. 🙂
 • Aktivnosti na prostem; Japonska je država z vsemi 4 letnimi časi, zato se aktivnosti razlikujejo po letnih časih. Pozimi lahko smučate, Okinawa je znana po izjemnih plažah, skratka, Japonska ponuja res ogromno. Midva sva jo obiskala v času sakure (cvetenje češenj), ko se vse in vsi prebujajo. Ljudje sedijo v parkih, imajo piknike in se družijo. Dejali so nama, da so Japonci najbolj odprti prav v času sakure. Ne veva, kako je v ostalih letnih časih, a midva se počutila zelo dobrodošla.
 • Prevoz; Sva že omenila vlake? Japonska slovi po svojih izjemno hitrih in točnih vlakih. In vse je res. Shinkanseni drvijo po pokrajini z več kot 300km/h kar omogoča hitro, zanesljivo in točno potovanje iz enega dela države v drugega. In če ste se spraševali, če je res, da japonski vlaki nikoli ne zamujajo: Res je. 🙂
 • Nakupovanje: tukaj sem imela največje težave najti kaj primernega (oz. kar mi bo prav) – Japonke so namreč manjše in bolj suhe, prav tako pa imajo tudi drugačen okus. Dobra novica: imajo dobre trgovine z rabljenimi stvarmi in – ostanite mirne – originalne dizajnerske torbice.

 

 1. Kuba

Ne ni šala, ampak Kuba (upava da še vedno) poskrbi za popolnoma novo izkušnjo. Rum, ples, plaže, socializem, vse to prispeva k šarmu Kube.

travel-11

 • Varnost; Kuba je ena izmed najvarnejših držav, ki sva jih obiskala. A kot vedno, zdrava kmečka pamet ne škodi, zato se ni pametno ponoči razkazovati z drago fotografsko opremo ali pa nakitom sredi Havane Vieja.
 • Cene; Na kratko lahko rečeva, da so cene zmerne. Njihova valuta je CUC (in ima enako vrednost kot ameriški dolarji). V času najinega obiska ameriški dolarji niso bili najbolj priljubljeni, a glede na zadnje otoplitve v odnosih med državama se je morda to že tudi spremenilo.
 • Hrana; Na Kubi sva verjetno jedla najcenejšega jastoga. Zaradi embarga morda primanjkuje »uvoženih« stvari, a hrana je še vedno zelo raznovrstna. Najina najljubša jed: sopa de frijoles (fižolova juha). Omeniti morava tudi najboljše koktajle (mojito, cuba libre) ter rum. Najina najljubša sta Santiago de Cuba ter svetovno znani Havana Club. Veva, da sicer cigare niso hrana, a obisk Kube ne bi bil popoln brez cigar Monte Christo (Chejeve najljubše) ter Cohiba (Fidelove najljubše). 🙂
 • Aktivnosti na prostem; Kuba je raj za ljubitelje belih peščenih plaž. Severna obala se ponaša z lepšimi plažami, a plaže okrog otoka Isla de la Juventud so prav tako dih jemajoče. Priljubljena je tudi ježa konj, predvsem v zahodnem delu blizu Vinalesa ter plavanje v kraških jamah, ki jih je zalila voda (cenotes).
 • Prevoz; Midva sva najlažje potovala z avtobusi. Zanesljivo, varno in za zmerno ceno. Poslužila sva se tudi notranjega leta (če kdo rabi nasvet, kako rezerviati notranji let, naju kar kontaktirajte), ki je minil varno in učinkovito. Še ena možnost je najem avtomobila, ki pa se je midva nisva poslužila.
 • Nakupovanje: se še spomnite embarga? Vseeno pa lahko kupite lepe ročno narejene izdelke.

 

 

 1. Bali

Bali se imenuje tudi otok bogov. Zakaj? Ne veva. Veva le, da so se bogovi dobro odločili. 🙂

travel-20

 • Varnost; 100% varne destinacije ni, ampak normalna previdnost bi za Bali morala zadoščati. Nikoli nisva bila v situaciji, kjer bi se počutila ogrožene. Majhno opozorilo edino glede tokov: južna ter zahodna obala sta znani po močnih tokovih, zato upoštevajte zastave na plaži.
 • Cene; Bali je izjemno priljubljen pri turistih vseh vrst. Od popotnikov z nahrbtniki do visokocenovnih potovanj, zato je ponudba izjemno pestra. Ta raznolikost omogoča, da preživite z minimalnim proračunom s hrano iz stojnic ali pa se lahko razvajate v izjemnih SPA-jih in hotelih.  In ravno to raznolikost obožujeva. Tukaj sva za obrok odštela najmanj in največ na najini 10-mesečni poti okrog sveta.
 • Hrana; Pred najinim obiskom so nama vsi dejali, da bova navdušena nad hrano. Dobila sva že mnogo nasvetov, nekateri so bili dobri, nekateri malo manj, zato sva tudi tega vzela z malce rezerve. A Bali ni razočaral. Zardi svoje tropske lege ponuja široko paleto okusov. Najine najljubše jedi so bile: mie goreng in vse kar je vsebovalo tempeh. 🙂 Zaradi raznolikosti in izbire, sva tukaj skoraj postala vegetarijanca.
 • Aktivnosti na prostem; motivi za obisk Balija so izjemno različni: deskanje, plaže in nešteto ostalih stvari. A najboljše na Baliju je, da ni potrebno hiteti od kraja do kraja, da bi užival. V notranjosti lahko uživate v hotelih v gosti džungli ali pa se predajate sproščenemu vzdušju na plažah. Še obrabljena fraza: »Bali vas ne bo razočaral.«
 • Prevoz; verjetno najšibkejša točka te destinacije. Otok je definitivno prenaseljen in ceste niso uspele slediti turističnemu razvoju. Za premagovanje kratkih razdalj potrebujete dosti časa, a na Bali niste prišli hitet. 🙂 Zelo priljubljen način spoznavanja otoka: najem voznika, ki vas popelje do različnih krajev. Javnega prevoza nisva uporabljala, tako da ga ne moreva komentirati. Sva pa najela motor (ne samo enkrat :)) in vse je šlo gladko, le na vožnjo po levi strani se je treba navaditi. Domačini opazijo turiste na motorjih in so kar prizanesljivi do njih, tako da ni težav.
 • Nakupovanje: ker je Bali tako turističen, lahko kupite vse – od poceni kitajskih stvari do dražjih znamk. Za primerjavo so recimo surferske znamke na Baliju dražje kot v Avstraliji.

 

 

6. Kolumbija

Verjetno si mislite: »No zdaj pa se jima je čisto odpelalo«. Verjetno Kolumbije na tem seznamu niste pričakovali, a tu je. 🙂 Tukaj sva se počutila najvarneje v Južni Ameriki.

travel-13

 • Varnost; verjetno najbolj kočljiva tema pri Kolumbiji. Časi Pabla Escobarja so minili, vsaj tak vtis dajejo (tudi v Medellinu). Tudi domačini na temo nevarnost niso reagirali tako panično kot npr. v Peruju, Boliviji ali pa Ekvadorju ali pa jo dojemajo drugače.
 • Cene; na kratko: Kolumbija je poceni. Imajo sicer nekaj težav z inflacijo, vendar vas to kot obiskovalca ne bo prizadelo tako, kot če bi se tja preselili.
 • Hrana; Po najinih izkušnjah hrana v Južni Ameriki proti severu postaja vedno boljša in bolj raznolika. Veselite se lahko najboljšega cevicheja in ostale morske hrane. Tukaj je doma verjetno najboljša lokalna alternativa za McDonald’s, Presto. 🙂
 • Aktivnosti na prostem; ogromno jih je. Deskanje na vodi, pohodništvo, raziskovanje Amazonske nižine, vse to in še več najdete v Kolumbiji. Kolumbija je izjemno raznolika, zato skoraj ni stvari, ki je ne bi mogli početi. Če iščete karibske plaže se odpravite v Cartageno, ki s svojimi bližnjimi otoki nudi pravo karibsko izkušnjo.
 • Prevoz; Posluževala sva se večinoma avtobusov, ker iz še vedno neznanega razloga nisva mogla prek spleta kupiti kart za Viva Colombia (Južnoameriški približek Ryanairu). Avtobusi so bili varni in zanesljivi, a še zdaleč ne tako udobni kot spalni busi v Peruju in Argentini.
 • Nakupovanje: ulični prodajalci imajo lep nakit. V mestih boste našli tudi klimatizirane nakupovalne centre (zakaj sem izpostavila klimatizirane boste ugotovili v Cartageni), vendar pa konec koncev niste prišli v Kolumbijo nakupovat.

 

 

 1. Malezija

Lahko bi jo tudi poimenovali potovanje za telebane (tako kot knjige o računalništvu). Malezija je tropska, eksotična, raznolika, a zaradi svoje zgodovine nam nekako znana.

travel-31

 • Varnost; brez večjih težav. Še vedno se velja izogibati kopenske meje s Tajsko, na vzhodu malezijskega dela Bornea so poostreni varnostni ukrepi, a razen tega ni nobenih zadržkov.
 • Cene; če sva odkrita, nisva vedela, kaj naj pričakujeva od Malezije, a se je izkazala za zelo žepu prijazno. Osnovne stvari; hrana in pijača so, podobno kot na Tajskem, poceni.
 • Hrana; beseda, ki najbolje opiše malezijsko kuhinja je: fuzija. Vplivi kitajske, indijske in angleške kulture so vidni povsod, tudi pri hrani. Izbira curryev, dahla in pekinške race do angleškega čaja bo poskrbela, da v Maleziji ne boste lačni. Malezijska kuhinja predstavlja nekoliko mehkejši prehod v kulinariko Jugovzhodne Azije.
 • Aktivnosti na prostem; če imate radi treking po džungli, se ospravite na malezijski del Bornea. Če imate radi pohodništvo se povzpnite na Mount Kinabalu, če pa ste ljubitelj podvodnega sveta, je pa Malezija ena izmed najboljših destinacij.
 • Prevoz; varni in poceni notranji leti omogočajo potovanje med celinskim delom in Borneom. Imajo tudi dobre avtobusne povezave v in iz Kuala Lumpurja.
 • Nakupovanje: velika mesta imajo celo vrsto nakupovalnih centrov – zelo kul se nama je zdel pokriti nadhod v Kuala Lumpurju, ki je povezoval več nakupovalnih centrov. Tukaj boste, podobno kot v Bangkoku, našli skoraj vse – od manjših butikov, trgovin s poceni kitajsko robo (ali pa zavijte kar v kitajsko četrt) do dragih in malo manj dragih znamk (od H&M in Forever 21 do Gucci, Boss, Escada …).

 


One thought on “Rad bi potoval/a, a kam?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s