Najinih 10 najljubših aktivnosti v Skicircusu Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Tukaj lahko preberete članek v angleščini // Here you can read the article in English

 

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn je najino najljubše smučišče v Avstriji. S svojimi 270 km prog poskrbi za nepozabne užitke na snegu, vse ostalo kar ponujajo, pa je le še češnja na smetani. Tukaj sva smučala zadnji dve sezoni, ko pa so me letos januarja povabili na blogerski dogodek Storybase 2018, pa je bilo veselje do neba. Skupaj s 14-imi blogerji, influencerji in fotografi sem lahko dodobra spoznal destinacijo in spoznal nove prijatelje. Preizkusil sem lahko vse kar ponuja Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn in bil navdušen nad raznolikostjo ponudbe. Zato vam v tem prispevku želim predstaviti mojih najljubših 10 (vrstni red le teh pa je naključen) aktivnosti v Skicircusu.

  1. Smučanje

Glavni razlog za obisk velike večine gostov je zagotovo smučanje. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fiberbrunn s svojimi 270-imi kilometri prog sodi v sam vrh največjih smučišč v Avstriji. Vse proge so izjemno dobro povezane in smučišče na ta način nudi občutek potovanja na smučeh. Najboljši primer tega je The Challenge, kjer v enem dnevu obiščete vse 4 vasi skicircusa, premagate 12.500 višinskih metrov, popeljete se z 32 napravami in prevozite 72 kilometrov smučarskih prog. Za ta podvig boste potrebovali okrog 7 ur. Vse naprave so moderne in hitre, kar pomeni gondole in sedežnice z ogrevanimi mehkimi sedeži ter enostavnim dostopom. Sezona traja od začetka decembra pa do sredine aprila. V tem času se lahko nasmučate do sitega (če je kaj takega sploh mogoče) saj ima Skicircus izjemno močno artilerijo za izdelovanje umetnega snega, če se zima izneveri. Smučišče je na območju v nemščini t.i. Schneeloch, kar pomeni, da je območje deležno obilnih snežnih padavin. Sosednja občina v Hochfilznu pa se celo ponaša s statistično najbolj s snegom bogate občine v zvezni deželi Tirolska.

saalbach_1--4
Asitzgipfelbahn (the most photogenic lifts, in our opinion)
  1. Smučanje po celem snegu (celcu)

Za vse navdušence te vedno bolj priljubljene različice smučanja je Skicircus odlična izbira. Smučišče ponuja ogromne površine, ki imajo tudi primerno razliko v nadmorski višini (večina prog sega med 2000 metri in 1000 metri), največja prednost pa je dejstvo, da je smučanje po celem snegu mogoče brez vzpenjanja peš. V praksi to pomeni, da se podate na vrh gore s sedežnico ali z gondolo, zaradi velikih površin pa lahko »urežete« svojo smučino. Dejstvo, da je območje znano po pogostih snežnih padavinah pa pomeni, da lahko narišete sveže smučine pogosteje kot drugod. V mesecu marcu Fieberbrunn tudi gosti najboljše smučarje v tej panogi v okviru Freeride World Tour.

First freeride
Photo credit: Lulu Brinkschulte
  1. Polet s padalom v tandemu

Nekaj na kar med smučanjem po navadi sploh ne pomisliš, a ob čudovitih razgledih, ki se ponujajo iz številnih vrhov smučišča, si zaželiš pogleda še iz ptičje perspektive. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko ob spremstvu izkušenih padalcev preizkusite polet v tandemu. Izhodiščna točka je Scahttberg West, kamor se udobno pripeljete z Westgipfelbahn. Po vzletu se vam odpre čudovit razgled na dolino reke Glemm, kjer sta osrednja kraja smučišča Saalbach in Hinterglemm. Ta podvig svetujem vsem tistim, ki imajo radi adrenalin in čudovite razglede.

saalbach_1-0130471
Paragliding above the Glemm valley
  1. Vožnja z motornimi sankami

Moja osebna dolgoletna želja se mi je letos končno izpolnila. Kaj hitro sem ugotovil, da zadeva ni tako preprosta kot izgleda. Na začetku so nam dejali, bolj kot boste pomagali sankam, hitreje boste lahko vozili. V praksi to pomeni, da se je potrebno v zavojih nagibati s sankami, kar vam omogoča hitrejšo in bolj tekočo vožnjo v zavojih. Občutek, da v hrib sank ni potrebno nositi, ampak je za to potreben le pritisk na plin, je izjemen. Tudi za varnost je tako kot pri vseh aktivnostih poskrbljeno, saj je vožnja z motornimi sanmi dovoljena le na območjih, ki so za to namenjena.

saalbach_1-8273
Photo credit: Daniel Roos
  1. Pohod z lamami

Verjetno si mislite: »Kaj pa imajo lame skupnega s smučiščem?« Tudi sam sem razmišljal enako. Ko smo dobili natančnejša navodila glede programa v Storybase 2018, sem se samo namuznil: »Pohod z lamami? 😊« Lame me spominjajo na Ande, kjer sva jih ogromno videla ob cesti, a v Fieberbrunnu prebivajo 3 lame, ki se z vami z veseljem sprehodijo po zasneženi pokrajini. Še majhen namig: Loriot (svetlejša lama) ima veliko raje selfije kot pa Ronaldo (rjava lama).

saalbach_1-134820
Llama Ronaldo
  1. Pokušina žganih pijač

Nekaj, kar se prileže po napornem smučarskem dnevu in ogreje telo je zagotovo ognjena voda. Ljubitelji dobrih žganih pijač tukaj definitivno pridejo na svoj račun. Poskusite lahko vse možne vrste žganih pijač od viljamovke, ruma, gina, likerjev … Obiskali smo dve destilarni, eno v Fieberbrunnu in eno v Hinterglemmu in obe sta bili izjemni.

 

  1. Sankanje

Kdaj ste se nazadnje sankali? Se ne spomnite? V Skicircusu ste na pravem mestu, oziroma mestih. 😊 Mi smo sankanje združili z večerjo ob tradicionalnem Kasspätzle ter nam znanim šmornom. Po  večerji smo se spustili v dolino s sankami, ki smo jih izposodili. Tak večer je izvrsten zaključek zimskega dneva, kjer lahko pridejo na svoj račun tako starejši kot najmlajši.

sledding-0000
Photo credit: Jean Paul Bardelot

 

  1. Božični sejmi

Skicircus sva že pred tem dvakrat obiskala v adventnem času. Avstrija je znana po čudovitih božičnih sejmih. A eden izmed najbolj edinstvenih se zgodi na 3. adventno nedeljo v Hinterglemmu. V najkrajši kabinski žičnici v Skicircusu, ki meri 236 metrov (12er Express) pripravijo stojnice z lokalnimi izdelki. Vsaka kabina žičnice predstavlja stojnico. Med vožnjo lahko poizkusite lokalne dobrote in jih nato seveda tudi kupite. Na zgornji in spodnji postaji žičnice vas čaka božična glasba, stojnice s hrano in kuhanim vinom. Pogostitev na obeh postajah je brezplačna, saj ima prireditev dobrodelni značaj. Ves izkupiček iz prostovoljnih prispevkov gre društvu z rakom obolelih otrok Salzburg (Salzburger Kinderkrebshilfe).

  1. Kulinarično razvajanje

Po vseh možnih aktivnostih človeku hitro zakruli v želodcu. A v Skicircusu je to sladka skrb. V 60-ih kočah vam postrežejo z odličnimi tradicionalnimi jedmi, ki imajo po najinem mnenju tudi žepu prijazne cene. Najin namig: nujno poizkusite Topfen nockerl. 😉 (za tiste, ki štejejo kalorije raje ne bom prevajal)

  1. Uživanje v razgledih

Skicircus leži v osrčju avstrijskih Alp in s tem ponuja razglede, ki jim ni para. Najin namig: za razgled proti glavnemu alpskemu grebenu (Großglockner in Kitzsteinhorn) pojdite na Westgipfel. Za razgled proti Fieberbrunnu ter proti Kitzbühlu na Spieleckkogel. Za razgled na celotno dolino Glemma s Hinterglemmom in Saalbachom se povzpnite s Schönleitenbahn. Najlepši razgled na gore nad Leogangom pa se odpira iz Kleiner Asitz.

Saalbach views-
Pogled iz Spieleckkogla

 

Seznam bi se seveda lahko nadaljeval v nedogled, a zaenkrat sem z vami delil najinih naj 10 aktivnosti. Kot sem omenil, je vrstni red naključen, razen pri aktivnosti št.1 – smučanje. To bo pri meni pozimi vedno na 1. mestu (letos se je močno približal freeride, kar pa je tehnično gledano še vedno smučanje). Torej, kdaj se vidimo na belih strminah Skicircusa? Ali raje kar v destilarni? 😉

 

Za več vtisov pa še najin video:

 

 

 


2 thoughts on “Najinih 10 najljubših aktivnosti v Skicircusu Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s